Optimera träning utefter menstruationscykeln


Tränar du ofta men känner inte att det ger några resultat? – Variera träningen och förlägg styrkepassen under de två första veckorna i menstruationscykeln. Då utsöndras mest östrogen, som är ett muskelbyggande anabolt hormon.*

Känner du dig orimligt klumpig ibland? – Pms kan påverka koordination och balans. Ungefär 75 % av alla som har mens har pms.

Forskarna Lisbeth Wikström-Frisén och Anna Nordström från Umeå universitet har studerat hur en kan maximera träningen och samtidigt minimera skaderisken. I deras bok ”Kvinnor & träning” från 2017, och i rapporten ”Training and hormones in physically active women with and without oral contraceptive use”, presenterar de tips och råd på hur du kan optimera din träning med fokus på styrka, kraft och bygga muskelmassa, samtidigt som du minimerar risken för skador. Du får lära dig hur benskörhet, utebliven mens och energiintag hänger ihop, och träningstips för dig som är gravid eller har fött barn. Boken och rapporten har kvinnor som fokus, men vi vill poängtera att denna forskning gäller alla motionärer, idrottare och personer som har menstruationscykel, oavsett kön. Något som har poängterats för Lisbeth Wikström-Frisén.

Forskningen är utförd på idrottare som inte är cis-män, vilket hör och häpna inte hör till det normala. Nästa all forskning inom idrottsvetenskapen (och vetenskapen för den delen) är grundad på cis-män. Vi ser fram emot att forskningsfältet breddas och att ny vetenskap som är baserad på olika kroppar, kan guida oss in i en starkare och skadefri framtid, för alla!

 

*Äter du p-piller eller andra hormonpreparat kan hormonkurvorna dock se annorlunda ut

 

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *