Ny forskning! Rekommendationer inom träning


Under Hälsovetenskapens dag på Lunds Universitet 10/10 presenterades den senaste forskningen om fysisk aktivitet och rörelse som prevention och behandling av sjukdomar. Det är ingen ny kunskap att träning förebygger hjärt- och kärlsjukdomar. Men att det förebygger bröstcancer med 22 % och andra typer av cancer med 10 – 40% är kanske mer häpnadsväckande resultat. Forskning visar resultat som rekommenderar följande:

För ett hälsosamt liv rekommenderas vuxna personer med ryggmärgsskador träna:
20 min konditionshöjande träning med måttlig till hög intensitet, 2 gånger/vecka +
3 set styrketräning för varje större fungerande muskelgrupp, 2 gånger/vecka.

Barn och ungdomar med flerfunktionsvariationer och omfattande rörelsenedsättningar är i snitt stillasittande 95% av sin vakna tid. Rekommendationer är ståträning 45 – 90 min/dag med ståhjälpmedel. Träning efter 4 månader med ståhjälpmedlet Innowalk (likanar en indoor walkingmaskin) visar sig ha positiva effekter på ledrörlighet, andning, mag-tarmfunktion, ork, motorisk förmåga, välmående, minskad rastlöshet, förbättrad sömn, muskelstyrka och koncentrationsförmåga.

Personer med full fysisk funktion kan med hjälp av högintensiv intervallträning (HIIT) i form av 4 min arbete (80 – 85% av 1RM) varvat med 5 min vila, 2-3 gånger i veckan, minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar med hela 25-60%. HIIT kan användas som medicin och sänker blodtryck, kolesterol och ger ökad kondition.

Skadeförbyggandeträning som en integrerad del av vanliga träningstillfällen inom tex. handboll, minskar risken för skador med 40%.

Rehabilitering efter knäskador har än så länge varit mest fokuserad på den fysisk träning. Men endast 50% av knäskadade idrottare kommer tillbaka till sin idrott på samma nivå som innan skada. En ny studie undersöker mental träning som del av rehabiliteringen, för att öka motivationen, självförtroende och kontroll över känslor som uppstår när en kommer tillbaka efter skada.  Studien är inte klar ännu, men visar att simulering av idrotten i utförandet av rehabiliterande övningar, kan ha en positiv effekt för att öka motivationen till återgång till idrott.

Fysisk aktivitet minskar olika typer av cancer med 10 – 40%, och bröstcancer med 22%. Medan stillasittande ökar risken för olika typer av cancer med 24 – 66%. Träning efter cancerdiagnos ökar chanserna för överlevnad med 25 – 48%.
Källor:
Doktor i medicinsk vetenskap och legitimerad fysioterapeut och arbetsterapeut Katarina Lauruschkus
Docent och legitimerad fysioterapeut Åsa Tornberg
Docent och universitetslektor Eva Ageberg
MSc, doktorand Niklas Cederström
MSc, doktorand och legitimerad fysioterapeut Anna Johansson

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *